De onbeschrijfelijk mooie natuur in de omgeving van Mendeira

Mendeira is een klein boerendorpje met maar 14 huizen die in het bezit zijn van 3 families. De mensen leven er grotendeels van hun moestuin en dieren; kippen, soms eenden en ganzen, geiten en varkens. Bijna iedereen heeft wel een stuk grond waar eucalyptus- en dennebomen op staan. De opbrengst van dat hout zorgt voor wat extra geld in het laadje. Mendeira ligt op ruim één kilometer van de rivier de Zêzere . Langs de rivier vind je prachtige plekjes, zwemgelegenheden, uitzichten, én oases van rust. Zelfs in het “hoogseizoen” ben je vaak alleen op, in of aan het water. De Zêzere ontspringt in het noorden, in de Serra da Estrela, op 1900 m. hoogte nabij Cântaro Magro. Na 240 km én een hoogteverschil van 1800 m. komt de rivier bij Constância uit in de Taag. Het waterdebiet is, afhankelijk van het seizoen, tot 10.000 m³ per seconde. In de rivier zijn drie dammen gebouwd in de jaren vijftig nabij, stroom opwaarts gerekend, Castelo do Bode (1951), Bouça (1955) en Cabril (1954). Mendeira bevindt zich tussen de Castelo do Bode- en Bouça- dam, in een meander van de rivier. Tussen die dammen vormt zich een “stuwmeer” van 65 km lang en tot 250 m breed. De gigantische hoeveelheid opgeslagen water vormt de drinkwaterreserve voor drie miljoen mensen en levert dankzij de bijgebouwde krachtcentrales 700 miljoen kW/h. Veel van de oorspronkelijke loofbossen zijn verdwenen door kap of als gevolg van bosbrand. De vrijgekomen ruimte werd aangeplant met naaldhout of eucalyptus. Deze laatste soort werd geïmporteerd omdat hij snel groeit en na de kap tot drie keer opnieuw uitschiet. Het hout wordt gebruikt voor constructies, pallets en de fabricage van papier. Hoewel deze uitgestrekte bossen geen al te grote verstoring van het landschap vormen en ’s zomers voor een heerlijke geur zorgen is de eucalyptus een streekvreemde soort en daardoor een verstoring van de biotoop.

Imposante bomen

De eucalyptus is een tamelijk snelgroeiende boom. Deze van oorsprong niet in Portugal voorkomende bomensoort voorziet de bevolking in voldoende werk en bouwmateriaal en zorgt niet in de laatste plaats voor een heerlijke geur en een genoeglijke aanblik. Eenmaal behoorlijk uitgegroeid kunnen ze hoogten bereiken tot wel 50 meter. De oorsprong van deze soort ligt dan ook in de tropische regionen voornamelijk Brazilië en Australië. Reizend door de groene bosrijke gebieden die het hart van Portugal sieren, kom je er nogal wat tegen in diverse formaten. Om de afmetingen van deze prachtige bomen te illustreren hebben we Els laten poseren voor een prachtexemplaar. De diameter bedraagt zeker 4,50 meter en de omvang van deze “mastodont” moet dan ruim 14 meter bedragen. De hoogte bedraagt 42 meter. Gespaard voor de zaag en ander kapmateriaal heeft deze reus gedurende jaren vele liters water gebruikt voor zijn ontwikkeling en heeft ons voorzien van grote hoeveelheden gereinigde zuurstof. Het is een boom om respect voor te hebben. Jarenlang heeft hij de elementen getrotseerd en is van een miniem zaadje naar een gigant uitgegroeid.

Het klimaat in de regio

De gemiddelde temperatuur is in Portugal ongeveer 10° C hoger dan in Nederland. In de zomermaanden is het overdag, zelfs als de thermometer aardig oploopt, toch heerlijk aangenaam door de frisse bries uit het noorden en de lage luchtvochtigheid. Ook het verschil in dag en nachttemperatuur is soms groter dan we in Nederland gewend zijn. Na een warme dag kan het in de nacht afkoelen tot 15°C.. Heerlijk slapen dus. De gemiddelde dag en nacht temperaturen zie je in onderstaande tabel, maar uitschieters naar beneden en boven zijn geen uitzondering.

De zomeravonden zijn zwoel en aangenaam. De zonsondergang kleurt ´s avonds de hemel ontroerend mooi in alle tinten oranje, rood en paars. Lichtvervuiling kent men hier niet; de sterrenhemel laat zich ’s nachts in volle glorie bewonderen. Voor- en najaar zijn qua weer wat wisselend. Af en toe regent het zelfs wat. De dagen zijn uiteraard wat korter en de zon blijft wat langer achter de bergen maar als hij zich eenmaal laat zien is het overdag goed toeven in de zon.

jan feb maart april mei juni juli aug sept okt nov dec
dagtemp 14 16 18 20 22 26 28 29 27 23 17 14
nachttemp 6 6 8 9 11 14 15 15 14 12 8 6
neerslag (mm) 126 99 120 88 71 36 15 16 48 89 112 132