Wij vonden het verblijf heel plezierig en leerzaam“.

De afwisseling van de schilderlessen, de culturele ervaringen en de vismogelijkheden waren erg bijzonder. Ondanks onze nogal hoge leeftijd komen we graag nog eens terug.

Hanna en Peter Leijdekkers, Nijmegen

Afgelopen zomer zijn mijn man Jan Willem en ik in Portugal geweest. We hebben een paar dagen doorgebracht bij Els en Joost.
Kennen deden we elkaar nog niet maar het ijs was razendsnel gebroken. We gingen ‘ avonds gelijk mee naar een Portugees dorpsfeest: een geweldige belevenis!
De dag erna gingen Els en ik aan de slag. Ik heb, ook al schilder ik al heel lang, nieuwe dingen geleerd van Els! We zijn heel intensief bezig geweest maar daarnaast was het ook heel harmonieus en gezellig.
Joost en Jan Willem gingen de bergen in met de jeep; lekker crossen en een lol dat ze hebben gehad.
Dit schilder- uitstapje kan ik zeker aanraden! Volgend jaar wordt het Kroatië en Italië maar wie weet, als we weer in Portugal komen gaan we beslist bij Els en Joost langs!

Elise Tamboer, Hoofddorp

“Deze herfst volgde ik een workshopweek bij Els in Portugal, en niet te vergeten bij haar levenspartner Joost. Naast schilderles volgde ook menig levensles.
Het was heerlijk een week aan niets anders te hoeven denken dan de (levens)kunsten en te genieten van alles wat het leven in schoonheid doet stralen. Goeie gesprekken, lekker eten, mooie uitzichten, sprankelende huisdieren, het rijke dorpsleven temidden van de eucalyptusgeuren en dat dan allemaal in (acryl)verf proberen te vangen. Met de aanwijzingen van Els en Joost lukte dat wonderwel en tekende ik mijn eerste Donna Grazia en Don Marinheiro in pastel . Dank jullie wel voor de fijne week. Het enige dat ontbrak waren de zonnestralen, maar jullie stralende humeur maakte dat meer dan goed!”

Liefs van Ingrid Halewijn, Berkel en Rodenrijs

“Ik heb zeker genoten van de workshop, een leuke en leerzame ervaring. Je hebt er ook alles aan gedaan om het voor ons zo prettig mogelijk te maken………”

Marga, Gilze

“Na een zeer hartelijke ontvangst door Els en Joost Smulders in Mendeira konden wij onze camper parkeren op het grasveld naast het huis. Tijdens ons verblijf maakten we gebruik van het sanitair op de benedenverdieping. Geweldige service! Genoten hebben we van het schilderen in de schaduw van een olijfboom, of bij een temperatuur van meer dan 40 graden in de schaduw, in het koele atelier van Els. Tijdens ons verblijf hebben we ook kunnen genieten van de mooie omgeving en het dorpsleven. Een bijzondere ervaring en voor herhaling vatbaar”.

Rietje Toonen, Tilburg

“Volop genieten van de rust, de zon, de mooie natuur. Maar vooral ook van de ontspannen sfeer, waardoor ik optimaal heb geleerd en genoten van je workshop.”
Ik had me er veel van voorgesteld. De workshop heeft echter mijn verwachtingen overtroffen. Een workshop met Els op zo’n fraaie plek in Portugal inspireerde me enorm. Het huis, het weer, het eten, de “lessen”, alles was top!

Nico, Enschot

“Wat jij wil!”, was de gevleugelde uitspraak van Els. Je gaf zelf aan wat je wilde doen en zij begeleidde dat. De schilderweek in Portugal: een heerlijke week. Van ‘s-morgens half negen tot ‘s- middags half twee schilderen op een mooie plek met fantastisch uitzicht. Lekker rustig onder de bomen met een heerlijk windje. Af en toe bij elkaar kijken om te zien hoe verschillend iedereen werkte, waardoor je zelf weer nieuwe inspiratie opdeed. Daarna met z’n allen lunchen in iedere dag weer een ander restaurantje. De laatste dag in ’t atelier van Els een expositie ingericht en daarna genoten van een heerlijke barbecue in de prachtige tuin van Els en Joost. We werden erg verwend door Els en Joost maar zeker ook door de gastheer en gastvrouw van ons appartement, Ed en Winnie. Een heerlijke week voor iedereen die van schilderen houdt.

Neeltje Clement, Loon op Zand

Beste Els en Joost,
Bij deze wilde ik jullie nogmaals bedanken voor de heerlijke week! Het was een heerlijke ontspannen sfeer, waardoor we veel inspiratie op hebben kunnen doen wat tot mooie schilderijen heeft geleid! Het schilderen in een nieuwe omgeving leidt toch altijd weer tot ander kleur gebruik!
Met vriendelijke groeten,

Angeliek Clercx-de Jager, Son

De fantastisch locatie van Vila Gaia waar Angelika me hartelijk verwelkomde was mijn 1e kennismaking met Portugal. Haar zo prachtig gelegen B&B was al een goed begin van deze vakantie. De ontvangst bij Els en Joost was zo mogelijk nog hartelijker. We begonnen te schilderen in het prachtige atelier van Els en hebben echt alles uitgeprobeerd. Van schetsen en schilderen van het uitzicht tot stillevens, in krijt of houtskool, in acryl of, als je daar zin in had, aquarel. Voor ieders smaak dus mogelijkheden volop. Het buitenschilderen was een belevenis op zich. Ik heb er vooral veel van geleerd. Iedere dag weer opnieuw, technieken die ik nog nooit had geprobeerd tot dingen waarvan ik dacht dat ik ze niet kon Els met haar enthousiasme, stimuleert je dingen te proberen en geeft enorm veel aandacht. De lunch was iedere dag weer een verrassing, steeds ergens anders, heel goed georganiseerd. Als je nog energie over hebt na het schilderen kun je in de omgeving ook prachtig wandelen. De gezellige barbecue met “expositie” was de kroon op het werk. Het is zeker voor herhaling vatbaar!!

Carla van den Berg, Apeldoorn

Wat leuk om bij jou een paar dagen de workshop “tekenen & schilderen” gedaan te hebben. Het was een leuk gezellig groepje. Ik had nog nooit “blind” getekend maar het resultaat is echt leuk geworden. Ik had ook nog nooit landschappen getekend. Ik moet zeggen dat ik erg blij ben met het resultaat. Alles natuurlijk dank zij jouw hulp en tips. En het leuke vond ik dat je iedereen zijn/haar individuele sterke punten goed naar voren liet komen. Absoluut geen standaard gebeuren. Vooral goed te zien in het werk van het plaatsje Dornes aan de prachtige rivier de Zêzere. Iedereen van ons groepje heeft Dornes op zijn/haar eigen manier getekend/ geschilderd/ gepastelt. En het resultaat vond ik heel goed en bijzonder. Later heb ik nog een ochtend met mijn petekind Emma (11 jaar) potretschilderen gedaan. Wat een lol hebben we gehad. En wederom was het resultaat heel leuk. Hier wil ik nog een keer mee verder gaan. Zonnige groeten vanuit Dornes (Portugal)

Wladimir Schrijver, Amsterdam

Nogmaals willen we jullie bedanken voor de gastvrijheid en alle moeite die jullie deden om van de cursus een succes te maken. Het was een lekker ontspannende week waarin we weer veel bijgeleerd hebben. In het landschap schilderen was nieuw voor ons. Els kon toch nog abstract werken en voor mij was het een ervaring om iets anders te doen dan een portret maken. Het resultaat met jouw aanwijzingen, Els, viel me reuze mee. In september hopen we jullie weer te zien. Nog een fijne tijd in Mendeira, vergeet het Hollands niet. Groetjes,

Jan en Els, Kaatsheuvel

Els, jouw workshop in Portugal is in alle opzichten een geslaagde week geweest; ik zal proberen het op een rijtje te zetten: – de ontvangst was hartverwarmend. – de locatie zowel wat omgeving betreft en het atelier waarin wij met wat minder goed weer mochten schilderen ; het was een openbaring, de rust, de prachtige natuur, de authentieke dorpjes waarmee jij ons liet kennismaken, inclusief de mensen, en jouw niet aflatende zorg , is uniek. – het pension waar wij logeerden was een heel goede keuze, het huis en angelika heeft echt meerwaarde gegeven aan ons verblijf . – omdat de natuur en abstract schilderen voor mij helemaal nieuw was had het ook iets spannends. Ik heb heel veel geleerd en met jouw geduld en positieve benadering kan ik de workshop van harte aanbevelen. Het is fijn om nieuwe mogelijkheden aan te grijpen – de reis ging voortreffelijk, vliegtuig, trein en daarna afgehaald door els, ook dat ging fantastisch. – Ik kan terugzien op een heel geslaagde workshop in portugal in een streek zoals je niet zo gauw zult aantreffen tijdens een vacantie. – Els en Joost bedankt en ik kom zeker nog een keer terug.

Margreet, Oisterwijk

“Many thanks for giving us such a good day, we really enjoyed it. My husband Hugh was very surprised when I showed him my painting – he didn’t realise I would come back with such a good picture!! Oh he of little faith. To be honest even I didn’t think I would come home with such a good picture! I hope we can come back to Portugal, whenever that will be.”

Jan and Angela, Newbury, UK

Mijn verblijf bij jou en Joost tijdens de workshop was een waar feest. Dank zij jullie inspanningen heb ik fijn kunnen werken, maar tevens een goede indruk gekregen van het stukje Portugal waar jullie wonen en van het Portugese eten. Nogmaals mijn complimenten.

Jeanne Schellekens, Loon op Zand

………Dank voor je intensieve lessen. Het was voor mij een unieke ervaring. Ik kan er weer verder op doorwerken. Hartelijke groet ook aan Joost en wie weet tot ziens,

Mari Baan, Zwijndrecht

………Het alles overkoepelende beeld voor mij van deze week is dat ik me enorm verwend voelde door alle zorg die jullie en ook Wladimir en Sara gaven. Het schilderen zelf was prima verzorgd: inspirerende en afwisselende lokaties met schaduwplekken om in te werken. Heel bijzonder was jullie moeite om ons iets van Portugal te laten beleven. Mede door het delen van jullie ervaringen met ons kreeg het zien van dat stukje Portugal inhoud. Ik ben blij dat ik de cursus gedaan heb. Jij leerde me weer een beetje beter en vooral bewuster kijken naar kleuren en vormen mede door jouw vragen als: waar is die kleur uit opgebouwd?, hoe lopen die lijnen?, zie je dat de kleuren en je onderwerp veranderen met de verandering van het licht? en vooral belangrijk is de vraag: wat zie je? Ik merk dat het tekenen en ook het werken in kleur mijn kijken aangescherpt heeft en dat ervaar ik als erg prettig.

Willemijn, Tilburg

“Op 19 juni vertrokken Berry (mijn man) en ik naar Portugal. Ik om te schilderen. Ik heb er zo naar uit gekeken en het was GEWELDIG! De hartelijke ontvangst, de gastvrijheid, de uitstapjes van Berry samen met Joost als wij schilderden, de buitenlokaties waar we geschilderd hebben, het bezoek aan Tomar. Heel inspirerend. Elke dag samen schilderen, eten en lachen. Ook de groep was heel fijn net zoals afsluitende “expositie” en de BBQ. Met de steun van Els heb ik in die week 3 schilderijen gemaakt. De week is om gevlogen! Ik denk er nog vaak aan terug.”

Annette, Kaatsheuvel

Joost,

Ik wil even laten weten dat ik een heerlijke schilderweek heb gehad bij jullie in Mendeira. Het is prachtig daar en echt een authentiek stuk van Portugal en van het leven zoals het bij ons vroeger was . Wie heeft hier nu nog een kersenboom in het wild en waar kriebelt het gras nog aan je billen in geval van… .
Ik heb lekker kunnen schilderen en ondertussen genoten van de mooie omgeving. De uitstapjes die we gemaakt hebben waren heel leuk en we hebben daarbij ook nog lekker gegeten. We troffen het met weer en met het gezelschap. Kortom ik heb een heerlijke vakantie gehad waar ik met veel plezier aan terug denk. Ik dank jullie hartelijk voor de goede zorgen en ik wens jullie nog een fijne vakantie daar.

Groeten van Louise Musters van Iersel , Tilburg.

Ik wil jullie nog even bedanken voor de goede ontvangst, verzorging etc. van de workshop. Heb heel erg genoten van de omgeving, de workshop zelf, de variatie daarin en uiteraard het huisje bij Angelika! Louise en ik hebben toch nog veel van je goede raad en aanwijzingen op kunnen schrijven want als ik daar mee gewacht had zou ik het weer vergeten zijn. In ieder geval, voor mij betekent deze workshop weer een aanzet tot verder schilderen. Wat ook wel even vermeld mag worden is dat ik vind dat jullie een mooi team zijn. Lieve Els en Joost bedankt !!

Charlotte Keeris, Merelbeke, België

Langs deze weg wil ik jullie nogmaals hartelijk danken voor de
leuke week in en rondom in Mendeira, hartelijke groet,

Fenneke, Cully, Zwitserland

Schilderen in Portugal, wat een heerlijk idee. Toen wij erover hoorden hebben mijn dochter Gaby en ik meteen ingeschreven voor 3 tot 10 juli. Vliegen naar Lissabon en vandaar met trein en auto verder. We hadden een heerlijk en gezellig verblijf bij Ed en Winnie, die met alles voor ons klaar stonden, fantastisch! Schilderen op locatie, ontzettend leuk en warm was het ook, maar Els paste de locaties daarop aan. Waar jullie ons ook heen brachten, het was overal geweldig! Els, we hebben veel van je geleerd! Jullie verzorging van eten en drinken was perfect, we kwamen niets te kort en deze week is zeker voor herhaling vatbaar. Ook was het weer een gezellig samenkomen op 21 augustus j.l., waarbij wij onze doeken mee konden nemen. Leuk om al die werken van iedereen weer terug te zien. Ook hier werden we weer verwend met lekkere koffie, hapjes en een drankje. Els en Joost nogmaals BEDANKT ! Veel liefs en groetjes,

Wies, Malden

Lieve Els en Joost, Ik denk nog steeds met heel veel plezier terug aan de week schilderen bij jullie in Portugal.
Het gezamenlijke eten was gezellig en lekker . Het eten bij de Portugezen thuis en in het typische Portugese restaurant hebben indruk gemaakt, het eten bij jullie was wat knusser en ongedwongener. Een mooie afwisseling dus.

Het schilderen op de verschillende locaties was voor mij vooral spannend. Ik had nog nooit op locatie geschilderd en zeker geen landschappen, dus dat was voor mij een enorme uitdaging. Na een voor mijn gevoel wat stroeve start (qua durven schilderen) merkte ik dat ik pas in het Convento de Cristo een beetje tot rust kwam en ook een beetje vertrouwen in mezelf kreeg. Voor mij was dit uitstapje dan ook heerlijk. De rust van het Convento was voor mij bijna meditatief. Daar heb ik bijvoorbeeld ook ontdekt dat tekenen voor mij een belangrijk onderdeel van mezelf is en dat ik tekenen en schilderen echt wil combineren.
Nu achteraf merk ik dat het doel waar ik voor kwam: “vooral veel leren” dan ook geslaagd is. Ik merkte laatst dat ik de afgelopen tijd echt gegroeid ben in mijn werk, dus wat wil je nog meer?

De hele combinatie van ’s ochtends schilderen, ’s middags samen eten, een fantastische locatie om te logeren (dit samen met de enorme gastvrijheid van Ed en Winnie) en nog eens heel mooi weer maakten de week voor mij onvergetelijk. Ik heb wel geleerd dat ik niet meer met grote groepen op pad moet gaan (te veel input), maar daar waren we het allemaal wel over eens en ik moet voortaan zorgen voor een dagelijks moment om te kunnen verwerken en ontladen. Voor mij zou het dus beter zijn als de dag inclusief eten tot uiterlijk 16.00 uur zou duren, zodat ik daarna tijd heb om alles te verwerken. Ik begrijp dat dit technisch gezien voor jullie niet goed te realiseren is (dan wordt het qua eten wel heel erg kort en een ander zal wellicht juist wel behoefte hebben aan een uitgebreide gezamenlijke maaltijd), maar dat was voor mij het enige minpuntje van de week. Het niet echt kunnen terugtrekken, maakte de week voor mij extra intensief.

Veel liefs, Gaby Lenarduzzi, Soest

Even een reactie van mij betreffende het verbijf en het schilderen bij jullie in Portugal. Ik heb er erg van genoten. Het was een geweldige week met heel mooi weer en heel leuk om het allemaal samen met jou en Joost mee te maken. Jullie hulp en inzet hebben er een bijzondere ervaring van gemaakt en ik ben ervan overtuigd dat ik ook namens mijn broer Joost spreek. Wellicht komt er de gelegenheid om het nog eens over te doen.
Ik hoop dat alles goed zal gaan met jullie nieuwe kleinkind en de groetjes van mij en mijn broer Joost vanuit het warme Nederland.
We horen nog van elkaar.

Peter van den Berg, Tilburg

Graag wil ik jullie nog hééél erg bedanken voor de geweldige week in Portugal. Voor een beginneling ben ik trots op mijn laatste schilderij en dat dankzij jullie superbegeleiding. Het programma zat uitgebalanceerd in elkaar, voor gevorderde en beginneling is tegelijkertijd plaats. Daarnaast waren de lunches voortreffelijk, de wijn (uiteraard) en vooral de wijze waarop jullie ons Portugal hebben leren kennen, super! Er is jullie veel aangelegen om het iedereen naar de zin te maken en als je iets kunt aanpassen, om het geheel een extra zetje te geven, dan zul je dat niet laten! Hier spreekt passie voor schilderen en Portugal uit! Heel erg bedankt, ik zal er altijd met een warm gevoel aan terug denken!

Groet, Joost van den Berg, Oisterwijk

Even een reactie op de cursus in Portugal. Ik heb een prima schilderweek gehad en niet te vergeten ook vakantie want dat was het voor mij en Joop ook. Het afgelopen jaar heb ik gesukkeld met mijn gezondheid(reuma) en ik vond dat Joop ook een vakantie had verdiend. Over de cursus zelf vond ik de integratie van de kennismaking van de omgeving en cultuur en natuur beleven een bijzondere extra ervaring. Voor mijn gevoel heb ik weinig gepresteerd maar daarentegen vele leuke, fijne mooie impressies opgedaan. Hiermee kan ik zeker verder. Els je hebt me waar het kon een goede zet gegeven in de richting van het abstract schilderen. Ik heb het boek van Rolina van Vliet in huis. Joost wil ik ook bedanken, want zonder zijn hand en spandiensten was het toch allemaal anders geweest, het was gezellig en de voetbalwedstrijd zullen wij niet gauw vergeten.
Els en Joost ik hoop dat jullie nog heel lang samen mogen genieten van veel meer van zulke geslaagde cursussen. Wie weet zien we elkaar nog.

Irene, Kranenburg

Met deze e-mail wil ik jullie nog eens heel hartelijk bedanken voor de buitengewoon fijne week, die we bij jullie mochten doorbrengen. Ik heb er zó van genoten, evenals van het ontspannen sfeertje in jullie fantastische gastenverblijf. Wat is dat toch een leuk huisje! Hebben jullie er inmiddels zelf al eens geslapen ? Gezellig hè !!!

Waarschijnlijk hebben jullie ( en zeker jij Els ) een week nodig gehad om bij te komen. Het is toch wel erg intensief voor jou, zo’n grote groep. Is je dagelijkse patroon weer wat in evenwicht ? Je hebt nu weer lekker tijd om te schilderen. Is het portret van de oude donna al af ? Mooi mens om te tekenen.
Heel veel liefs voor jullie beiden en een dikke kus !

Marjolijn, Millingen a/d Rijn

Wat was het leuk om Joost en jou daar in Portugal te zien, het was alsof een stukje Loon op Zand naar Mendeira is verplaatst. Ik vond je cursus erg goed van opzet en heb veel inspiratie opgedaan. Fijn dat mijn zus en ik een plek konden vinden binnen jouw opzet. Ik voelde me heel vrij om op mijn eigen manier met jouw opdrachten om te gaan en heb heerlijk kunnen schilderen en tekenen. Het geeft me weer allerlei ideeën om meer verder te gaan. Zowel qua thema’s als werken met diverse materialen. Zo vond ik ook geweldig om te zien hoe zorgvuldig jij met je materialen omgaat, zo moet het ook, anders wordt het een rommeltje. Kijk, dat neem je allemaal mee naar huis!
Heerlijk om buiten te schilderen, me open te stellen voor de thema’s die daar te vinden zijn. Het begrip ‘rugzak’ is bij mij blijven hangen, sommige thema’s vinden daar een plaats om op een andere moment naar boven te ploppen. Inmiddels heb ik weer wat geschilderd en dacht terug aan jou opmerkingen. Het schilderen met acryl wat eigenlijk best nieuw voor mij, nu ga ik verschillende schilderijen met olieverf bewerken en zien wat dat oplevert.

Ik heb me heel ontspannen gevoeld. Voor ons was het natuurlijk bijkomend feest, dat mijn zus en ik samen een week mochten schilderen.
Ik vond de sfeer en het samenzijn met de andere cursisten ook leuk en gezellig.
De combinatie met het verkennen van de omgeving van Mendeira en de rol van Joost als ‘Host’ was perfect. Het is hem op het lijf geschreven.
Jullie zijn een goed team en je vult elkaar goed aan, best knap om dat als echtpaar te doen, toch….dat lukt niet iedereen!

Els, ik heb genoten van jullie gastvrijheid, van het schilderen, de mooie omgeving, jullie hondjes, het eten enzovoorts. Het was met recht een ‘super schildervakantie’.

Liefs en tot ziens van Louise, Hulshorst

Joost,

“Mijn vakantieweek in Portugal is geweldig geweest”. Ik heb vanaf de eerste stap op de Portugese bodem genoten van zowel het land als de warme ontvangst door jullie. Ik voelde mij meteen volkomen thuis. Ook het gastenverblijf was prachtig en gelukkig net op tijd klaar. Wij waren de eerste vier gasten en hadden de eer om het in te wijden, wat wij met plezier hebben gedaan. Wat een heerlijk gastenverblijf zowel van binnen als buiten. Aan alles is gedacht om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken.

Wij zijn door jullie alle twee heerlijk verwend en het heeft ons beslist aan niets ontbroken.
De hele week heeft Els ons meegenomen naar diverse mooie locaties waar wij heerlijk hebben geschilderd, geluncht en zelfs een keer gezwommen.
Aan de tochtjes op het water met het bootje denk ik nog vaak met heel veel plezier terug.

Onderweg in de auto naar een schilder locatie werd ons heel veel over de streek en de bevolking verteld. Dit was voor mij de eerste keer in Portugal en mede door jullie kennis heb ik een goede indruk van het land gekregen. Ik kijk terug op een heerlijke week met veel inspiratie, gezelligheid en cultuur mede dank zij jullie goede zorgen.

Ans Ensink, Doetinchem

Hallo Els en Joost,

Dank jullie wel voor een geweldige week van inspanning en ontspanning. We hebben genoten van jullie gastvrijheid. En je vakkundige lessen; Els, onder jouw leiding weet je toch iedereen iets heel eigens te laten maken. Dat geeft voldoening.

Voor Charles was het de eerste keer na de kweekschool om weer eens een krijtje of penseel vast te houden. Hij heeft er ook van genoten. Wie weet, een toekomstige hobby.

Ikzelf heb ook geen echte ervaring in schilderen, maar ik vond het heerlijk om met zo’n paletmes, te werken. Ga dat vast nog eens verder uitproberen. We hebben veel mooie plaatsen bezocht die een geweldige inspiratiebron kunnen zijn.

En Joost, de ritjes met de jeep en de boot deed ons weer jong voelen. We hebben genoten van de Portugese keuken. En van die van jullie, niet te vergeten.

Kortom een week waar we met veel genoegen aan terug zullen denken en eenieder aan kunnen bevelen. Daar zijn we ook al mee bezig. De film die ik maakte komt naar jullie toe, als de post ons welgezind is.
Dank jullie nogmaals en tot ziens.
Het was kei-gezellig.

Charles en Marie-Louise Hermans, Goirle

Denk er met heel veel plezier aan terug! Hartelijke groet en mogelijk tot ziens,

Conny, Bilthoven

Hallo Els en Joost, heel hartelijk dank voor een heerlijke tijd en een geweldige cursus. We hebben genoten! De cursus in Mendeira heeft mij erg geïnspireerd en ik hoop die ‘flow’ vast te kunnen houden!!

Ik krijg nog dagelijks ‘Portugese beelden’ op mijn netvlies, want we hebben heel veel moois en bijzonders gezien en meegemaakt. Ik denk nog bijna dagelijks met heel veel plezier terug aan de heerlijke tijd die ik bij jullie heb gehad.

En wat hebben jullie ons ook veel van jullie deel van Portugal laten zien: echt heel bijzonder! Ik drink nog elke dag thee (voor het slapen gaan) getrokken van de verveine bladeren die ik voor vertrek nog heb geplukt en gedroogd: erg lekker en rustgevend. Nogmaals bedankt voor de fijne tijd en voor jullie: een mooie zomer met véél gasten; o ja, en natuurlijk Els veel succes met de expositie(s)!

Fréan Visscher, Holten

Bonjour,

J’ai toujours encore une souvenir exceptionnel, lumineux et magnifique de la semaine chèz vous.
Vous m’avez fait aimer le Portugal!

Bonne voeux pour vous.

Pauline Du Pasquier, Bex, Suisse

Hallo Els en Joost,

de terugreis is goed verlopen. Vertrokken uit Lissabon met 38 graden en terug in Eindhoven om 22.00 uur met 13 graden.

Jammer dat er geen vliegtuig terug meer vertrok, anders waren we meteen teruggekomen. We hebben een fijn verblijf bij jullie gehad.

Peter en Julia, Goirle

Hallo Els en Joost,

ik wil graag kwijt, dat we het enorm naar onze zin hebben gehad bij jullie. De schilder-workshop was een soort privéles met ons 2-en (dank je wel Els dat het toch doorging) waardoor we alle aandacht kregen en heel veel hebben opgestoken en ook erg veel werk hebben gemaakt.

Het tekenen en schilderen op allerlei mooie en aparte locaties zoals het klooster was heerlijk vooral het buiten in de zon werken is ons heel goed bevallen (gelukkig geen 40 graden). We hebben dankzij jullie veel van de omgeving gezien.

Het verblijf in jullie gastenhuis was een voltreffer, heerlijk dichtbij de lessen en toch veel privacy. Erg gezellig ook, dat de honden ons regelmatig op het terras gezelschap kwamen houden. Tenslotte hopen we jullie ergens in het najaar in Loon op Zand op te komen zoeken om zoals afgesproken onze schilderijen op te halen. Tot ziens dan,

Wil Visscher, Maarssen

Beste Els en Joost,
We zijn weer veilig terug in Nederland en kijken terug op een geweldige week bij jullie. We hebben veel geleerd van je Els en gaan weer met nieuwe impulsen het komende cursusseizoen in. Met nieuwe technieken en materialen, en nieuwe manier van kijken naar de dingen.
We hebben genoten van het huis en jullie gastvrijheid, de prachtige omgeving en de gezellige maaltijden. Nogmaals hartelijk bedankt voor dit alles en wij wensen jullie nog een fijne zomertijd.Tot ziens en hartelijke groet,

Ben & Joke, Berlicum

Hallo Els en Joost,
Ik ben goed aangekomen en heb een voorspoedige reis gehad. Gisteravond ben ik eerst naar het hotel gegaan en heb daarna de auto teruggebracht. Het was even zoeken, maar het terugbrengen verliep vervolgens vlot. De shuttlebus heeft me weer bij het hotel afgezet. Vanochtend hoefde ik alleen maar de weg over te steken, dus dat was makkelijk. Met een klein beetje vertraging ben ik op Eindhoven geland en daar was Ad om me op te halen. Het was een heerlijke week, ik heb weer veel materiaal om mee verder te werken. Heel erg bedankt voor de gastvrijheid en de schilderlessen. Het was een fijne week…….

Hartelijke groeten,

Marion Wopereis, Breda

Hallo Els en Joost,
wij (ik) heb erg genoten van de workshop en ook nog veel geleerd. Ondanks dat het weer niet meezat hebben jullie je erg uitgesloofd om het ons naar de zin te maken en ons ook veel dingen laten zien. Bovendien hebben we nog een poes kunnen redden en haar bij de rechtmatige eigenaar terug laten keren. Jullie workshop is een echte aanrader.

Groeten,

Elly, Ingrid, Linda, Renate, Aad

Hoi Els,

Het was echt wennen hier in Nederland. Maandag was ik nog vrij, was draaien en opruimen. Dinsdag weer werken en dat was best raar. Ik ben in Portugal in zo’n andere wereld geweest. Het was voor mij een heel speciale vakantie. Heel anders alsdat ik anders doe. Ik heb weer leren letten op donker en licht en dat een portret niet alleen uit ogen neus en mond bestaat.

Verder hebben jij en Joost je uiterste best gedaan ons het naar de zin te maken. Petje af daarvoor. Jullie zijn zorgzaam! Prachtige plek waar jullie daar wonen.

Als gewone toerist had ik natuurlijk nooit in een school, verzorgingshuis en seminarie gekomen om daar mensen te tekenen. Dat vond ik een heel speciale ervaring.

De Portugezen zijn allemaal enorm gastvrij en aardig. Soms was ik wel een beetje vermoeid, zoals toen we de workshop gingen evalueren. Daarom kon ik niet veel reactie geven. En er was weinig tijd. Tip voor volgende keer om daar wat meer tijd voor te nemen.

Ik vond onze groep ook leuk om mee op te trekken, mooi om al die verschillende vrouwen te leren kennen.

Ook verrassend dat nog een kunstenaar, Hans, mee kwam doen en met hem over kunst te praten.

Het bezoek aan het leerbedrijf van Joao vond ik geweldig, dat was een mooie aanvulling op de workshop.

Hartelijk dank voor alles. Het was een topweek en zal nog lang in mijn herinnering blijven.

Veel succes met het vullen van de website, een fijne zomer en tot ziens!

Lieve groet, ook aan Joost,

Marja, Waalwijk

Goede morgen Els en Joost,

De reis was prima verlopen, en na een hectische dag, ben ik weer helemaal in de “flow” van alledag. Gisteren hadden we hier een tropische dag van 30 Graden !!! Vandaag bewolking, wat regen en een temperatuur van 18 graden !

Jullie hartstikke bedankt voor de fantastische week !

We ( Wilma, Brigitte en ik ) hebben het ontzettend naar onze zin gehad in jullie gastenverblijf en we hadden alledrie zoiets van ” dit gaan we zeker nog een keer doen !”

Els, je bent een heel goede lerares, en ik heb veel geleerd v.w.b. het tekenen van een “levend” model. Ik weet nu waar ik op moet letten, hoe ik moet kijken naar de verhoudingen. Dat ik in lijntjes en vlakken de schets moet opzetten, en gebruik moet maken van kleurtonen. Zeker niet makkelijk voor me, maar je hebt me wel geinspireerd om er zeker nog mee door te gaan, en heel veel te oefenen !

De schilderworkshop was gewoon helemaal top ! Lekker op tijd beginnen, op locatie tekenen, zelfs gewoon bij de mensen thuis ! Was fantastich !

Het leek in het begin een overvol programma, maar ikzelf heb dat toch positief ervaren. Door de vele verschillende modellen was het telkens weer een nieuwe uitdaging de “kop” in enkele lijnen te “treffen”, en als dat dan ook lukt geeft dat een heerlijk gevoel, en geeft je zelfvertrouwen om door te gaan ! Je wist het ook altijd wel positief over te brengen. Kwam je kijken dan gaf je eerst het positieve van wat je al op papier had staan, en daarna kwam dan b.v. dat de neus te lang was, de kin te kort, de ogen te ver uit elkaar stonden, haha !

Wij vonden de combinatie met de wandelingen van Joost super fijn. Je kan dan heerlijk je hoofd even leegmaken, en je fysiek inspannen . Dat geeft ontspanning en natuurlijk krijg je op deze manier ook de schoonheid van jullie streek te zien .

Ook die laatste zaterdag was heel speciaal . Als kunstenaars bij elkaar aan tafel. Een expositie van tekeningen die mij heel erg aanspraken ( je had gelijk Els dat je zei dat ik ze zeker moest gaan zien !! )

en dan die rondleiding in de “kunsthal” Wauw.

Els, en Joost, hartstikke bedankt voor de schitterende week !

Lieve groet,

Els Peters, Loon op Zand

Lieve Els en Joost,

Nog eens heel hartelijk bedankt voor jullie beider inspanningen en goede zorgen ! Ik heb ervan genoten om tien dagen in jullie mooie Portugal te zijn. Het was heerlijk om iedere dag portretjes uit te proberen met tekenen.

Ik heb grote bewondering voor jouw prachtige pasteltekeningen Els ! Echt heel gevoelig gedaan met een mooi handschrift in expressieve kleuren.

O ja Joost, ik wil je bedanken voor die lekkere eitjes en kopjes koffie ‘s morgens ! En Els voor de heerlijke schaaltjes met vruchten en noten ! Ga ik nu ook doen in de ochtend. Een mooie zomer toegewenst met warme persoonlijke ontmoetingen !

Knuffel voor de honden en een dikke kus voor jullie twee !

Liefs, Marjolijn, Millingen

De workshops portrettekenen en de organisatie er omheen waren een geweldige ervaring. Heb er van genoten!

Anne-Marie Van Dun van Helfteren, Vlijmen

 

ik heb echt enorm naar mijn zin gehad! ik wist niet goed wat ik kon verwachten, ik had gewoon zin om lekker bezig te zijn en te leren, maar ik heb het echt enorm naar mijn zin gehad. En zo goed zoals jij en joost het allemaal geregeld hadden! en de mensen, zo fijn en leuk dat we naar al die plekken zijn geweest. echt geluksmomentjes die ik regelmatig had! en het smaakt naar meer(ben zelfs hier al aan het kijken of ik eventueel wat meer met portrettekenen zou kunnen doen)

Meriel Verheul, Amsterdam

Ik wil nog eens zeggen(en dat doe ik ook namens de vier anderen), dat wij bij jullie een heel bijzondere tijd hebben gehad, waar we nog steeds met veel genoegen op terug kijken. Je bent geen toerist, maar je voelt je geïntroduceerd in het stukje Portugal waar jullie wonen, ook door het bijzondere huis wat we bewoonden en het contact met Quim en Edla.

Ad Bullens, Tilburg

Tijdens de cursus portret tekenen heb ik gekampeerd in de enorme grote, prachtige tuin van Els en Joost in Mendeira. Ik had een eigen badkamer en ook het atelier was altijd beschikbaar. Mendeira is een gehucht van enkele huizen, er is geen vertier in de vorm van horeca of winkeltjes nabij, maar er kan worden gewandeld in de prachtige natuur.

Els is een bevlogen lerares. We kregen dagelijks zowel in de ochtend als de middag les in het atelier, of op locatie. We tekenden naar foto, maar nog veel meer naar levend model. Ik kreeg goede tips (die ik niet zal verklappen) waardoor ik al snel steeds beter leerde kijken en zien.

Els nam ons mee naar bijzondere plekken in de regio. We hebben kinderen getekend op een basisschool. Ze kwamen om de beurt voor ons model zitten. De dame bij een bureau voor toerisme is in haar kantoor voor ons gaan zitten. We bezochten een dagopvang voor bejaarden waar enkele dames graag voor ons model zaten. We hebben portretten gemaakt op een terras van het restaurant waar we die dag gingen lunchen. De cursus werd afgesloten met een bijzonder model, een oude accordeonspeler, die tussendoor muziek voor ons maakte. Dit keer werd er direct met acrylverf gewerkt. We hebben daarna een expositie ingericht en met een heerlijke barbecue de cursus afgesloten.

Ik heb veel geleerd en ben erg tevreden over het behaalde resultaat. De cursus had veel meerwaarde door de bezoeken aan de locaties en de hartverwarmende gastvrijheid van Els en Joost. Zij hebben heerlijk voor ons gekookt en ons overal mee naartoe genomen. Ik denk met erg veel plezier nog vaak terug aan mijn verblijf in Portugal.
Toos Jansen, Zeist