Snuffel aan de echte Portugese cultuur

Zoals al eerder opgemerkt is een workshop in “Casal da Macieira” een prima begin of afsluiting van een langer verblijf in Portugal. Het land biedt immers mogelijkheden bij uitstek voor allerlei soorten vakanties, actief of passief., cultureel of sportief. Ook “tussen de lessen door” zijn er mogelijkheden te over variërend van lekker luieren in de zon, of meer waarschijnlijk in de schaduw van een sinaasappel- of olijfboom, een duik in de rivier, een tochtje in een kano of misschien wel een natuur, genietend van de plotseling verschijnende verrassende fraaie vergezichten. Maar binnen een straal van 80 km zijn er ook vele culturele bezienswaardigheden.

De omgeving van Mendeira

Mendeira ligt midden in een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Portugal. De oorspronkelijke bebossing bestond overwegend uit eiken endennenbomen maar in veel (te veel) gevallen zijn die vervangen door eucalyptus, waarvan het hout wordt gebruikt voor constructiedoeleinden en de papierindustrie. In dat groen zijn dorpen en steden verscholen zoals Dornes, Cernache do Bonjardim, Sertã, Fereira do Zézere, Tomar en wat verder Leiria, Batalha, Fatima, Conimbriga en Coimbra.

Dornes: een bron van inspiratie

Dornes is een van de plaatsen waar we gaan schilderen “op locatie” . Dit karakteristieke witte dorpje, gelegen op een rotsachtig schiereiland in de Zézere wordt gekenmerkt door zijn kerkje, oorspronkelijk 13e eeuw, met losstaande vijfhoekige toren uit de tijd van de “Tempeliers“. Een wandeling door Dornes, waarbij naast de kerk het kerkhof zeker niet mag worden overgeslagen, is de moeite zeker waard. Let ook eens op de typische schoorstenen. Na afloop is het goed toeven op een terrasje met uitzicht op de rivier waar je uitrust onder het genot van een plaatselijk drankje.

Tomar, snuif het verleden op

Op twintig kilometer afstand is een stad met vele historische waarden. Het Convento de Cristo, opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst, en het Aquaduct daar vlakbij, zijn mogelijke plaatsen voor het maken van een eigen artistieke impressie. De sites welke hier vermeld worden geven een opsomming en een voorproefje van alles wat er te zien is maar zijn allesbehalve compleet.https://www.visitportugal.com/nl/node/73772
http://www.360portugal.com/Distritos.QTVR/Santarem.VR/Patrimonio/Tomar/

Cernache do Bonjardim

Het woord “Cerno” betekent “vergezicht” en de betekenis van de woorden “bom jardim” laat zich makkelijk raden. Hoewel CdB een lange geschiedenis heeft, verkreeg het pas in 1955 de status van “stad”. Tijdens het bezoek aan Cernache, moet je zeker de kerk en het “seminarie” bekijken maar vergeet niet even binnen te gaan bij de pastelaria docemille, voor een “bica” (klein kopje sterke koffie) en een “pastel de nata” (roomtaartje), oorspronkelijk afkomstig uit Bélem. Op maandagochtend is het markt. De groente, vlees, kaas, vis en regionale producten vind je in het centrum van de “stad” in het overdekte marktgebouw. Even buiten de bebouwde kom is de overige koopwaar uitgestald. Op zondagmiddag is een bezoek mogelijk aan de biologische wijngaard van Huub Lenders. Daaraan kan een proeverij gekoppeld worden.
http://www.jf-cernachebonjardim.pt (Portugees)

Cabril, waar natuur en technologie elkaar kruisen

Barragem do Cabril. In de Zézere zijn in totaal 4 stuwdammen gebouwd. Die van Cabril kwam gereed in 1954 en heeft een capaciteit van bijna 100Mega- Watt. Met een hoogte van 132 meter en een breedte van tegen de 300m is het een indrukwekkend bouwwerk. Omdat er een weg over de dam loopt is hij zeer “bezoekersvriendelijk”.

Fatima

Deze bekende bedevaartplaats ligt op 70 km van Mendeira. Het hele jaar door komen bedevaartgangers op hun knieën naar de basiliek die recent verbouwd is. Pelgrims komen hier 2 keer per jaar bijeen om te gedenken dat Maria in 1917 voor het eerst aan drie herderskinderen is. Maria werd zichtbaar door een lichtende vrouwenfiguur in een steeneik, en vertelde aan Lucia 2 van de 3 ‘geheimen van Fatima’: de eerste ging over ‘vrede’ (einde WO-I), de 2e over ‘Rusland’, maar de 3e zou zo vreselijk zijn voor de mensheid, dat de ‘levende de doden zouden benijden’.
www.fatima.org/
http://www.marypages.com/fatima.htm

Conimbriga

Hier bevinden zich de, zonder twijfel, oudste resten van een Romeinse nederzetting in Portugal. De oude “stad” Conímbriga, 70 km van Mendeira en 16 km ten zuid- westen van Coimbra , is dagelijks geopend van 16 maar t-30 september 10.00 -13.00 en 14.00-18.00 de rest van het jaar 8.00-13.00 en 14.00–17.00 uur. Nog langer geleden, in de IJzertijd, lag er op deze plek vrijwel zeker een omvangrijke Keltisch-Iberische nederzetting, maar de opgegraven bouwwerken dateren vrijwel zonder uitzondering uit de tijd van het Romeinse Rijk, uit de 2de tot de 4de eeuw n.C. Conimbriga was in die tijd een belangrijke tussenstop op de route van Olisipo (Lissabon) naar Bracara Augusta (Braga). Hoewel het bij lange na niet de grootste stad van het Romeinse Portugal was, is het beter bewaard gebleven dan andere plaatsen. Dit komt doordat de inwoners Conímbriga op een bepaald moment hebben verruild voor de relatieve veiligheid van Coimbra en er nooit meer zijn teruggekeerd.
http://www.pbase.com/diasdosreis/conimbriga

Coimbra

Coimbra is niet, zoals soms beweerd wordt de vierde maar de derde grootste stad van Portugal. Zou het belang van Coimbra niet in zijn grootte tot uiting komen dan zou het wel zijn vanwege de historische betekenis. Portugal werd in de loop der jaren overheerst door de Romeinen, de Moren , Spanjaarden. De sporen daarvan zijn in de architectuur duidelijk achtergelaten. Bovendien was Coimbra ooit (12e-13-e eeuw) de hoofdstad van Portugal. De universiteit die in die tijd werd opgericht is daarmee een van de oudste in Europa. De fraai ingerichte bibliotheek van deze universiteit, Mosteiro (klooster) de Santa Cruz en Museu Nacional de Machado de Castro, stammen allen uit dezelfde tijd en behoren tot de “must see´s”. José Manuel Cerqueira Afonso dos Santos (1929 – 1987, in het dagelijks leven Zeca Alfonso genoemd, woonde jaren in Coimbra. Hij schreef en componeerde “Grândola, Vila Morena”, het lied wat het startsein was van de Anjer Revolutie op 25 april 1974. Over muziek gesproken…… Fado is niet enkel voorbehouden aan Lissabon. Coimbra kent zijn eigen stijl van Fadodie, net zoals in Lissabon, in de vele kroegen ten gehore wordt gebracht. http://www.stedentipsvoortrips.nl/portugal/coimbra.htm
http://www.cm-coimbra.pt/

Batalha

Witte huizen staan hier gegroepeerd rond het Convento Santa Maria da Vitória, een meesterwerk uit de Portugese laatgotische bouwstijl en door de Unesco geklasseerd als werelderfgoed. Reisafstand van Mendeira 116 km.

Leiria

ligt even ten noorden van Batalha,. Het is een zeer charmant dorpje met een historie teruggaand tot de 12e eeuw. Het plaatselijke carillion is afkomstig uit Nederland. Te bezoeken zijn het Castelo de Leiria, Igreja de Sáo Pedro, Capela de Nossa Senbora da Pena etc. Leiria-Mendeira is 75 km.s te horen.

Aljubarrota

vind je vlak bij Batalha. Hier vond in 1385 de befaamde slag plaats tussen de Spanjaarden en Portugezen onder aanvoering van Nuno Alvares Pereira, die geboren is in ons dorp. Nabij Aljubarrota is een museum waar o.m. een spectaculaire audiovisual over dit onderwerp te zien is. Last but not least: Els kreeg eerder opdracht een vijfluik van deze gebeurtenis te schilderen. Dat is te bewonderen in de “stilte ruimte” van het hypermoderne bejaardenhuis te Cernache de Bonjardim.

Alcobaça

Het centrum is grotendeels in de oude staat behouden en de abdij, vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst, is zeker de moeite van een bezoek waard. Elke zondag en in het seizoen dagelijks is hier Luis Peças te horen.